Rövid használati utatsítás a 2021-es fejlesztéshez korábbi felhasználóknak

Rövid használati utatsítás a 2021-es fejlesztéshez korábbi felhasználóknak

 

Az eSzocMet 2021-es fejlesztésre a GDPR által támasztott követelményeknek való megfeleléshez volt szükség. Az új felület mindösszesen egy lényeges ponton tér el a régitől, ez pedig a titkos kulcs bevezetése, amelynek használatáról itt találtok egy rövid összefoglalót:

-         A titkos kulcs a titkosítás legújabb lépéseként került az eSzocMet rendszerébe, a segítségével teljesen anonimizáltan tudjuk tárolni az adatokat. A kulcsot a felületen minden bejelentkezés után felül középen lehet beütni. Enélkül nem lehet új tesztet létrehozni, mert az új teszt titkosításához a beírt titkos kulcsra van szükség, első lépésként tehát ezt kell megadni.

-         Ezek után a tesztfelállítás mindegyik lépését ugyanúgy kell végrehajtani mint korábban, vagyis jeligét is meg kell adni. Kérünk, hogy olyan jeligét adj meg a tesztekhez ami alapján nem lehet beazonosítani az iskolát! 
Amíg nem lépsz ki a felületről, vagy nem törlöd a titkos kulcsot felülről, addig a neveket az eredeti formájukban láthatod, ha viszont éppen nincs megadva titkos kulcs (akár azért, mert most jelentkeztél be újra, akár azért, mert kitörölted), akkor az adatok titkosítva láthatóak csak. A titkosított adatok esetében sem a teszt neve, sem a gyerekek nevei nem láthatóak, valamint a gyerekek sorrendjét is elkeveri a program. Ha újra beütöd a titkos kulcsot, akkor újra láthatóvá válik az összes adat, eredeti formájában.

-         Lehet minden teszthez ugyanazt a kulcsot használni, de más-más tesztekhez akár más-más kulcsok is megadhatóak és ezek a felső sávban cserélgethetőek.
Példa: Az első teszt felállításakor a titkos kulcs „egyes” volt. A teszt levezetése után (vagy akár már korábban) új tesztet hozok létre, amihez másik kulcsot szeretnék használni, ezért a kód törlésére kattintok a titkos kulcs sávjában (a törlés nem jelenti azt, hogy a kulcs elveszik, csak azt, hogy éppen egy másikat szeretnék használni) és megadom az új kódot: „kettes”. Mikor mindkét teszt készen van, újra belépek és titkos kulcsként megadom az „egyes”-t. Ezzel a program feloldja az első teszt kódolását, tehát ezt nevekkel együtt láthatom, ugyanakkor a második tesztemhez az lesz kiírva, hogy *titkosítva* és a riportot a korábbról ismert rövidítésekkel nézhetem csak meg (L12,F87 stb). Ha kitörlöm az „egyes”-t felülről, és „kettes”-re cserélem, akkor ugyanez lesz a helyzet, csak fordítva, az első teszt lesz titkosítva és a második eredeti adataihoz lehet majd hozzáférni.

-         A kitöltők számára minden a korábbiaknak megfelelően történik, kivéve, hogy a jelige mellett a kitöltés előtt a titkos kulcsot is meg kell adniuk a kérdőívek eléréséhez.

-         A titkos kulcs bevezetése a korábbi „anonimizálás” lépést helyettesíti, így ez kikerült a programból.

-         Az előző verzióban készített lezárt tesztek anonimizálva továbbra is elérhetőek, de ezeket szerkeszteni már nem lehet.

!FONTOS!
A titkos kulcsot a rendszer semmilyen formában nem tárolja és azt nem is lehet pótolni. Ha egy teszt titkos kulcsa elveszik, akkor az eredeti adatok visszanyerésére nem lesz többet lehetőség!

Az oldalon ezen kívül megtekinthető a GDPR dokumentáció, a frissített használati utasítás és más új dokumentumok is.