eSzocMet

Használati utasítás

Használati utasítás

 1. Belépés / regisztráció
  Az eSzocMet tervezésekor a fő szempont a kitöltés megkönnyítése volt. Így a főoldalra érkezve egyből meg lehet adni a jeligét, ami után elérhetővé válik a teszt. Az adminfelületre való belépéshez a login kulcsszót kell a jeligéhez írni, majd a korábban megadott belépési adatokkal tudsz hozzáférni a tesztjeidhez. (A regisztráció rövid, pár adatot kell csak megadni)
 2. Teszt létrehozása
  Első lépésként add meg az új titkos kulcsod, amivel a rendszer a bevitt adatokat fogja kódolni. A Tesztjeim menüpontban kattints az "Új teszt indítása" gombra. Töltsd ki az intézmény adatait (ezekre a globális kutatásunkhoz van szükség, aggregált formában név nélkül fogjuk kezelni), valamint a csoport korát és a jeligét - a kitöltők utóbbin keresztül tudják majd elérni a kérdőíveiket.
  Létrehozás után a sarokban lévő ... menüből tudsz tovább haladni.
 3. Kérdések feltöltése
  Két lehetőség áll előtted:
  1. Ha előre elkészített kérdésekből szeretnél inkább válogatni, kattints a kérdések böngészése menüpontra, ekkor böngészhetsz a korábban összeállított kérdőívcsomagok között (jelenleg három sztenderd kérdőívünk van, egy alsósoknak, egy felsősöknek és egy gimnazistáknak).
  2. Ha saját kérdéseket szeretnél megadni, azt az „Új kérdés” menüpont alatt teheted meg. Mindenképpen add meg a kérdés kategóriáját, különben a program nem fogja tudni értelmezni a válaszokat. A sorrend pontnál is érdemes beállítani, hogy az adott kérdés hányadik legyen a kérdőívben. A program negatív kérdésekkel (pl.: Kiket szeretnek a legkevésbé az ostzályban?) nem tud dolgozni.
 4. Névsor feltöltése
  Itt is két lehetőséged van:
  1. Ha manuálisan szeretnéd feltölteni a neveket (ez az ajánlott opció), akkor kattints a „névsor” menüre, és add hozzá a csoporttagokat egyesével az „új név” gombbal. A szociogram felrajzolásához elengedhetetlen, hogy a nevek mellett a kitöltők monogramját és nemét is megadd. Ha ezt az opciót választottad, semmiképpen se kattints a "regisztráció megnyitása" gombra
  2. Ha automatikusan szeretnéd elvégezni ezt a lépést (csak haladó felhasználóknak!), akkor kattints a regisztráció megnyitása opcióra. Innentől a kitöltők, ha beírják a jeligét, a rendszer elkéri a nevüket, és amint mindenki beütötte a nevét (teljes nevet érdemes kérni a félreértések elkerülése érdekében), kattints a regisztráció lezárása gombra. Ez a lépés helyettesíti a névsor hozzáadását.
 5. Vezényeld le a kitöltést
  Instrukciók a teszt felvételéhez
  Amennyiben papíron már felvetted a szociometriát, csak a mutatók miatt fel akarod tölteni az eSzocMet profilodba, nincs más dolgod, mint a diákok nevében egyesével kitölteni a kérdőívet, majd elküldés után az alsó "Kilépés" gombra kattintva újrakezdheted a folyamatot következő kérdőívvel.
 6. Teszt lezárása
  Ha mindenki kész van az összes kérdéssel, kattints a menüben a lezárás gombra. Ezt a lépést nem lehet visszavonni később, ezért nagyon fontos, hogy csak akkor zárd le a kérdőívet, ha minden válasz gond nélkül beérkezett! A névsorban ellenőrizheted a beérkezett kitöltéseket: ha egy dátumot és egy időpontot látsz a név mellett, akkor az a teszt készen van és beérkezett az adott időpontban. Ha azt írja, hogy “megnyitva” akkor a kitöltő még dolgozik a teszten, ha pedig egy “-“ jelet látsz, az azt jelenti, hogy az adott kitöltő még nem nyitotta meg a tesztet. Csak akkor zárd le a tesztet, ha minden név mellett megjelent a dátum.
 7. Riport
  Ha minden készen van, akkor a program azonnal elkészíti a szociometriai elemzést, amit utána ki is tudsz nyomtatni.
  A riport fül alatt láthatod a gyakorisági és a kölcsönösségi táblázatokat, valamint egyes mutatószámokat, amiket Mérei képletei alapján számol ki a program.
  További tudnivalók a mutatókról

A program használatáról további információkat és részletes leírást a facebook csoportunkban találsz: https://www.facebook.com/groups/173941009912059/

Dokumentumtár