Használati utasítás

Használati utasítás

 1. Írd be a http://eszocmet.hu/ webcímet a böngészőbe és a feljövő ablakba írd be a „login” (idézőjel nélkül) szót, amivel átjuthatsz a regisztrációs felületre.
 2. A következő oldalon regisztrálj, kérünk, hogy add meg az adataidat, hogy alkalomadtán, az eSzocMet minden felhasználóját érintő fejlesztések/változások kapcsán e-mailben is elérhessünk.
 3. Az első feladat a felületen megadni a titkos kulcsot az "új kód megadása" gomb megnyomásával felül középen. A titkos kulcs kódolja a személyes adatokat, később, az eredmények megtekintéséhez is szükséged lesz rá, a program csak akkor fogja megmutatni a kész riportokban a gyerekek neveit, ha beírod az eredeti kulcsot.Más-más teszthez akár más-más titkos kulcs is tartozhat.
  Minden belépés után ezt a lépést érdemes először elvégezni, a rendszer figyelmeztet is, ha nincs beírva titkos kulcs.
  A titkos kulcsot adatbiztonsági szempontok miatt a rendszer semmilyen formában nem tárolja, így azt pótolni sem tudjuk. Ha valaki elfelejti a titkos kulcsot akkor a korábban azzal a kulccsal felvett szociometriai adatok névvel együtt már nem lesznek többé elérhetőek.
 4. A titkos kulcs megadása után kattints az „új teszt indítása” opcióra és töltsd ki az intézményre és az osztályra vonatkozó adatokat, valamint adj egy nevet és egy jeligét a tesztnek. A tanulók a jelige és a titkos kulcs beírásával tudják majd elérni a kérdőíveiket, a teszt nevét nem fogják látni
 5. Ezek után megjelenik a Tesztjeim menüpont alatt az új teszt. Itt a jobb felső sarokban lévő „...” részre kattintva érheted el a menüt. A kérdéseket a kérdések menüpont alatt lehet hozzáadni.
  Ha előre elkészített kérdésekből szeretnél válogatni (három sztenderd kérdőívünk van, egy alsósoknak, egy feslsősöknek és egy gimnazistáknak, ehhez lehet és érdemes hozzáadni a képességekre vonatkozó kérdőívet), akkor kattints a kérdések böngészése menüpontra, hogy megtekinthesd az adatbázist és ott kattints a megfelelő kérdésre az importáláshoz.
  Ha inkább saját kérdést szeretnél megadni, azt az „Új kérdés” menüpont alatt teheted meg. Mindenképpen add meg a kérdés kategóriáját, különben a program nem fogja tudni értelmezni a válaszokat. A sorrend pontnál is érdemes figyelni a beállításokra, itt azt lehet szabályozni, hogy az adott kérdés hányadik jelenjen meg a kérdőívben.
  A csoportosító-szociometriai és a bullying-szociometriai  modulok a kérdőív szerkesztésénél a megfelelő gombra kattintva együttesen importálhatóak. Mindkét modul csak akkor használható megfelelően, ha mindegyik kérdésük (2, ill. 3 darab) bekerül a kérdőívbe, a sorrendjük megadható, de a szövegezésük nem módosítható. 
  !Negatív kérdést nem szabad megadni, mert a program algoritmusa nem tud velük dolgozni és így az ilyen kérdést tartalmazó kérdőív hibás riportot fog adni.
  Minden olyan kérdés negatívnak tekinthető, amire a kapott szavazatnak csökkentenie és nem növelnie kellene az adott kategória összpontszámát.
  Fals riportot produkálnának az eSzocMetben például az alábbi kérdések, ezért ilyen és ehhez hasonló kérdéseket ne tegyetek fel:
  • Népszerűség: Ki az akit a többiek a legkevésbé szeretnek?
  • Képesség: Ki a legrosszabb tanuló az osztályban?
  • Funkció: Ki az aki nem tudna megszervezni egy klubdélutánt?
  • Szimpátia: Ha három embert kellene választanod, akik mindenképpen másik faházban lesznek az osztálykiránduláson mint te, kik lennének azok?
 6. Miután feltöltötted a kívánt mennyiségű kérdést, a névsor hozzáadása következik. Ezt meg lehet tenni manuálisan az osztálynévsor beírásával, vagy automatikusan. Ha manuálisan szeretnéd megtenni (ez az ajánlott opció), akkor két lehetőség van:
  • Kattints a „névsor” menüre és add hozzá a csoporttagokat egyesével az „új név” gombbal. A szociogram felrajzolásához elengedhetetlen, hogy a nevek mellett a gyerekek monogramját és nemét is megadd. Ha ezt az opciót választottad, semmiképpen se kattints a "regisztráció megnyitása" gombra.
  • A Névsor Importálása gomb segítségével a gyerekeket egy excel táblából lehet bemásolni ctrl+c - ctrl+v-vel, ami után az eSzocMet automatikusan generál a nevek alapján monogramokat (de ezeket később a fentieknek megfelelően a gyerekek neve alatt lehet módosítani).
   A nemet a rendszer ebben a verzióban nem tudja automatikusan beállítani, itt két lehetőség van:
  • A lányokat és a fiúkat szétválogatva két külön táblázatként lehet importálni, az egyik alkalommal a fiúkat, a másik alkalommal a lányokat ugyanabba a névsorba és ennek megfelelően kell beállítani a táblázat alatt a gördülő menüt (fiú/lány).
  • Az egész névsor teljes beimportálása után egyesével át lehet állítani a gyerekek nemét, így ha a teljes névsort férfiként került be, akkor a lányok nevére kattintva ezt egyesével is át lehet állítani vagy fordítva.
   Ha két olyan diák is van akinek egyezik a monogrammja (ha importáltad a neveket, ezt érdemes ellenőrizni) használj valamiféle megkülönböztetést, különben a program nem fogja tudni kilistázni az összes diákot a ripotban (pl: Minta Anna, Mindszenty Aladár - MintAn, MindAl; az összesítésnél megjelenített rövidítés állhat több mint két betűből).
   A neveknél a rendszer nem tudja kezelni a speciális karaktereket. A kötőjelen kívül (ami kettős nevűeknél gyakran előfordul és biztosan fel is tudja dolgozni a program) csak betűket érdemes használni.
   !Csak haladó felhasználóknak!
   Ha automatikusan szeretnéd elvégezni ezt a lépést, akkor kattints a regisztráció megnyitása opcióra. Ettől a diákok számára, ha beírják a titkos kulcsot és a jeligét, a rendszer elkéri a nevüket. Ha mindenki beütötte a nevét (teljes nevet érdemes kérni a félreértések elkerülése érdekében), akkor kattints a regisztráció lezárása gombra. Ez a lépés helyettesíti a névsor hozzáadását, ugyanakkor nagy fegyelmezettségre van hozzá szükség és tartalmaz hibalehetőségeket, ezért a manuális lehetőség használatát javasoljuk.
 7. Ha készen vagy az első hat lépéssel, akkor készen áll a kérdőíved a diákok kitöltéseire. Ellenőrizd még egyszer, hogy minden kérdés megfelelő sorrendben van-e, illetve hogy nincs-e hiba a gyerekek nevében. Nagyon fontos, hogy minden adat pontosan szerepeljen, mert az aktiválás után nem lehet többbé módosítani rajtuk, és ha egy gyerek neve hibásan lett beütve, akkor előfordulhat, hogy a rendszer nem fogja felismerni a rá érkező választásokat!
  Ha egy név véletlenül többször is szerepel, vagy valamilyen más okból szeretnél törölni egy már felvitt nevet egy tesztből, akkor kattints a gyerek nevére a névsorban és ott a törlés gomb segítségével el tudod őt távolítani a névsorból.

  FONTOS! Törölni csak olyan tesztből lehet, ami még nincs aktiválva, ezért kiemelten fontos a fent leírt ellenőrzés!
  Ha egy aktív vagy lezárt tesztből egy gyerek nevét törli a tesztvezető, akkor a riport elveszik és azt már nem fogjuk tudni visszaállítani, ezért mindig le kell ellenőrizni, hogy azok (és csak azok) a gyerekek kerültek-e be a névsorba, akik végül a tesztet ki is fogják tölteni.
  Ha ezzel kapcsolatban probléma lép fel, akkor írd ki a problémát ide a csoportba, vagy küldj privát üzenetet!

  Ha minden rendben van, akkor kattints az aktiválásra a kérdőív mellett. A gyerekeknek fel kell mennie az eszocmet honlapra (http://app.eszocmet.hu/), és a nyitólapon be kell ütniük az általad megadott jeligét és titkos kulcsot. Mikor ez megtörtént, meg kell adniuk a nevüket és ezután megjelenik nekik a teszt. Ez a lépés a név első pár betűjének beütése után automatikus, ezért a teszt előtt érdemes felhívni a gyerekek figyelmét, mert gyorsan történik és elsőre meglepő lehet.
  A tesztet úgy kell kitölteni, hogy a választott személy teljes nevét elkezdik begépelni az adott kérdés alatti sorba. Az első három betű után a rendszer legördülő menüben mutatja meg azoknak a diákoknak a nevét, akiknek a nevében szerepelnek ezek a betűk, közülük lehet kattintással kiválasztani, hogy kit akar jelölni a válaszoló, vagy lehet folytatni is a beírást a billentyűzeten, ezzel szűkítve a lehetőségeket. Ha valaki mégsem akar jelölni valakit, akkor a neve mellett található "x" gombra kattintva törölheti a jelölést.
  Nagyon fontos, hogy ne üssenek be a gyerekek semmit a nevek elé/mögé. Pl Minta Áronx Minta Áron helyett már gondokat okozhat.
  Ha valaki nem szeretne három nevet megadni egy kérdésnél, akkor a kérdést kihagyhatja. 
  A kérdéseknél kategóriánként eltérő, hogy mennyi választ engedélyez a rendszer, a szimpátiaválasztásoknál hármat, a bullying kérdéseknél hármat és a válaszoló magát is jelölheti, minden más esetben bárhány jelölést enged a rendszer (de a válogatás nélküli szavazás elkerülése nélkül a nemzetközi szakirodalmi ajánlások alapján 10 válasznál többet nem fogad el). A tízes limitet a gyerekeknek normál esetben nem kell említeni (szinte soha nem próbálnak meg ennyi választ adni), minden kérdés mellett szerepel a válaszlehetőségek számára vonatkozó instrukció.
 8. Ha mindenki kész van az összes kérdéssel, kattints a lezárás gombra. Ezt a lépést nem lehet visszavonni később, ezért nagyon fontos, hogy csak akkor zárd le a kérdőívet, ha minden válasz gond nélkül beérkezett!
  A kérdőíviek státuszát a lezárás előtt a menüben (a …-tal jelzett rész a teszt jobb felső sarkában) a névsorra kattintva ellezőrizheted. Három státusz van: Ha egy dátumot és egy időpontot látsz a név mellett, akkor az a teszt készen van és beérkezett az adott időpontban. Ha azt írja, hogy “megnyitva” akkor a kitöltő még dolgozik a teszten, nincs meg minden válasza, ha pedig egy “-“-t látsz, az azt jelenti, hogy az adott kitöltő még nem nyitotta meg a tesztet. Csak akkor zárd le a tesztet, ha minden név mellett megjelent a dátum.
 9. Ha minden készen van, akkor a program azonnal elkészíti a szociometriai elemzést.
  A lezárás után a menüben a riport fül alatt láthatod a gyakorisági és a kölcsönösségi táblázatokat, valamint egyes más mutatószámokat, amiket Mérei képletei alapján számol ki a program.⦁ A kölcsönösségi táblázat azt mutatja meg, hogy ki kit választott a csoportban és hányszorosan.
  • A kölcsönös kapcsolatok táblázata az egymást választó gyerekek kölcsönös kapcsolatait mutatja, piros kiemeléssel jelölve a helyeket, ahol csak egyszeres választás volt.
  • A gyakorisági táblázatban azt láthatod, hogy melyik gyerek hány választást kapott az egyes kérdésekben.
  • Az összesítő táblázat megmutatja, hogy egy adott gyereknek hány kimenő és hány bejövő választása és hány kölcsönös kapcsolata van valamint hogy hány választást kapott az egyes kategóriákban és összesen.
  • A csoportosító-szociometriai szociogram és táblázat megmutatja a gyerekek pozícióját a kedveltség, illetve a hatóerő tekintetében.
  • A szerkezeti, funkció és szerepmutatóknál fel vannak sorolva az osztály különféle mutatószámai
  • A grafikon a kapott választásokat mutatja be vizuálisan az egyes kategóriákban (rokonszenvi, funkció, népszerűség, képesség).
   A kapott választások számát leosztottuk az adott kategóriában feltett kérdések számával, így az oszlopok egymáshoz képest is értelmezhetőek.
   Ha kevesebb mint négy kategóriára vagy kíváncsi, akkor a grafikon felett kattints rá arra a mutatóra, amit nem szeretnél látni, és a program kiveszi a grafikonból a nem kívánt mutatót. Ezt többel is meg lehet csinálni, ha pl. csak egy kategória eredményeit szeretnéd egyszerre látni.
  • A program elkészíti a szociogram vázát is. A vonalak vastagsága jelöli a kapcsolatok erősségét, a pontok formája a nemeket, a színük (ha bekerült a kérdőívbe) a bullying szerepüket jelöli. A pontok az egérrel húzogathatóak a kívánt helyre, ha újra szeretnéd kezdeni, kattints az újrarajzolás gombra, ha el szeretnéd menteni a munkádat, kattints a rögzítés gombra (így amikor később visszatérsz a program nem rendezi vissza a pontokat az eredeti köralakba, hanem elmenti a rendezésedet), ha pedig le szeretnéd tölteni a munkádat, akkor kattints a letöltés gombra.
   A szociogram felrajozlásához segédletet a honlapon az “info” fül alatt találsz.A mutatók értelmezéséhez egyrészt Mérei Ferenc (2006): Közösségek rejtett hálózata adhat jó támogatást, másrészt a Gebauer Ferenc (2008) által kidolgozott szociometriai sztenderdek megkönnyíthetik a számok értelmezését, ezeket a honlapon a "Dokumentumtár" fül alatt találhatod meg, ahol a bullying- és csoportosító-szociometriával kapcsolatos részletesebb leírást is el lehet olvasni.
  • A fenti adatok a lap tetején lévő nyomtatás gombbal egyetlen kattintással konvertálhatóak PDF-be, vagy kinyomtathatóak papírra. A nyomtatásba nem kerül be a gyakorisági és a kölcsönösségi táblázat, ha ezeket is szeretnéd kinyomtatni vagy elmenteni, akkor a táblázatok jobb felső sarkában látható kis ikonra kattintva kijelölheted a teljes táblázatot és kimásolhatod excelbe és onnan dolgozhatsz velük tovább. A grafikon nagyobb osztályoknál néha elcsúszik a nyomtatási képben, ezt képernyőfotóval lehet lementeni (PrtScr gomb, majd Paint-be vagy hasonló programba bemásolva a vágólapról a képet).

A személyes adatok védelmének garantálása érdekében a titkos kulcs a neveket véletlenszerű kódokra cseréli a riportban. A 2021 januári fejlesztés után a kódok nem a névsor alapján kerülnek kiosztásra, így a titkos kulccsal fel nem oldott riportokból a névsor ismeretében sem lehet visszakövetkeztetni a neveket.

Ha kérdésed merül fel, először olvasd el az eSzocmet weboldalon az „info” fül alatti leírást, illetve ha nem indul el a teszt az aktiválás után nézd meg, hogy az alábbi gyakori problémák közül nem igaz-e valamelyik a tesztre:

 • A nevek nem vezetnéknév-keresztnév formában vannak megadva. A rendszer alkalmanként nem ismeri fel azokat a neveket, vagy el sem tudja indítani az olyan teszteket, ahol a nevekben több nagybetű jön egymás után, vagy nincs benne szóköz, pl.: PPéter
 • A nevekben szerepel speciális karakter. A rendszer nem indítja el a tesztet, ha a nevekben a kötőjelen és a magyar abc betűin kívül bármilyen karakter szerepel. Ritka esetekben egy névben aposztróf lehet, ezt érdemes kihagyni és ezt közölni a gyerekekkel. Nem jó pl.: P.Péter, Pél'da Péter, Példa Péter1
  A monogrammoknál szerepelhet pont szám vagy speciális karakter is.
 • A nevekben tabulátor van. A rendszer nem tudja elindítani azokat a teszteket ahol a névsorban tabulátor szerepel. Ez jellemzően akkor történik meg, ha a KRÉTA-ból vagy excelből másolás-beillesztéssel adja meg valaki a névsort. A módszer kényelmes és működik, de időnként a kijelölésnél tabulátor kerül a név elé, ami abból látszik, hogy a név előtt egy hosszú üres rész van, ezt a név kezdőbetűje elé kattintva egy backspace-szel lehet törölni, ami megoldja a problémátpl.: Példa Péter
 • A jeligédet már valaki más is használja.Ha látszólag rendben van minden, de nem indul a teszt írd át a jeligét másra és próbáld meg még egyszer!

Ha továbbra is gondod van, akkor tedd fel a kérdésed itt a csoportban!

Az Felhasználási feltételek elfogadásával hozzájárulsz ahhoz, hogy az összesített adatokat anonim módon a saját kutatásunkhoz felhasználhassuk, amit hálásan köszönünk!A kutatással és az adatbiztonsággal kapcsolatban részletesebb információt a honlapon a Gyakran feltett kérdések, illetve a GDPR menüpont alatt találhatsz.
Sok siekrt és jó tesztelést kívánunk!  

A programhoz a részletes instrukciókat és további fontos információkat a facebook csoportunkban találsz, a fenti leírás csak gyors bemuatásra szolgál, a részletes használati utasítást itt lehet elérni: https://www.facebook.com/groups/173941009912059/

Dokumentumtár